Holistische kijk: Cranio Sacraal Therapie, Osteopathie en Equine acupressuur TCM

Holistische aanpak


MENTAAL & FYSIEK WEER IN BALANS • EMOTIE VERWERKING • INVLOED FYSIEKE KLACHT OP DIEPER NIVEAU


Bij het intake en onderzoek kijk ik meteen of bepaalde beperkingen in het lichaam of bijzonderheden in het bewegend functioneren in relatie kunnen staan met bepaalde organen en dit meenemen in de behandeling met technieken uit de Osteopathie of uit de Traditionele Chineese Medicijnwijze (TCM). 


WAAROM IK MIJ HIERIN HEB VERDIEPT


In bepaalde gevallen merk ik net niet ver genoeg te kunnen komen met alleen het lichamelijke aspect met het oog op het bewegingsapparaat.

Door mijn kennis van osteopathie kan ik ook verstoringen in de organen behandelen die invloed hebben op het bewegingsapparaat.

Cranio-Sacraal Therapie paarden en honden

Het cranio-sacrale systeem wordt in de embrionale fase als eerste aangelegd en stopt bij overlijden als laatste. Het betreft het hersenvoeistof dat vanaf het hoofd (cranio) door het ruggenmerg naar het heiligbeen (sacrum) op en neer beweegt in een bepaald ritme. Dit is te voelen en middels craniosacraaltherapie te beinvloeden. Equine Acupoint Therapie (EAT)


EAT is een acupressuur methode afkomstig uit Azië, mn China en Japan, deze Traditionele Chinese Medicijnleer (TCM) en is al meer dan 2.000 jaar bekend. De theorie achter acupressuur is dat er 12 energiebanen door het lichaam stromen, genaamd meridianen. Elke van deze 12 meridianen heeft bepaalde punten. In totaal zijn er over het hele lichaam heen 365 punten. Elk punt heeft een specifieke werking en kan disbalans op fysiek (spierpijn, migraine, verkoudheid, constipatie, etc.) of emotioneel niveau (woede, vreugde, bezorgd zijn, verdriet en angst) verhelpen. De behandelaar werkt door op deze punten te drukken (acupressuur) zodat de connectie hersteld kan worden. Deze behandelmethode kan heel goed samen met chiropractie gecombineerd worden.

Osteopathie bij honden


Hieronder valt cranio-sacraal therapie en het behandelen van de viscera met als doel het functioneren van betreffende organen of systemen te verbeteren. Let wel bij bepaalde ziektes en aandoeningen moet een dierenarts bij betrokken zijn en kan het zijn dat deze vorm van behandelen niet daarvoor in de plaats kan staan, maar eventueel wel ter ondersteuning of soms juist helemaal niet ingezet kan worden.

EEN SUCCESVERHAAL VAN EEN GEPENSIONEERDE DRAVER RUIN


Eigenaresse zat met haar handen in het haar en wilde eigenlijk haar paard weg doen omdat hij zeer gevaarlijk en onvoorspelbaar gedrag vertoonde. Toch mocht ik toen nog mijn praktijkopdracht met hem uitvoeren, 3 behandelingen. Het paard heeft in zijn leven meerdere succesvolle koersen gereden en heeft zijn lichaam ook aardig belast met de nodige huidige klachten wat duidelijk meespeelt in zijn gedrag. Hij kon je aanvallen, steigeren, zich laten vallen en weer opschieten, trappen over een muur willen komen etc.

Tijdens de 3 behandelingen kreeg ik zo af en toe een kleine reactie, ik dacht nog bij mijzelf "gebeurd er eigenlijk wel iets"!?

Toch bleek er behoorlijk wat te zijn gebeurd! De eigenaresse was ontzettend dankbaar voor de resultaten, haar paard had een hele andere blik in zijn ogen, veel meer rust en ontspanning en ook zijn spieren voelden zachter en was hij niet meer zo onvoorspelbaar. Toen was ik zelfs helemaal om, dat ik dit voor elkaar kreeg met een cranio-sacraal behandeling, geweldig wat mooi!