Onderzoek & behandeling en handige links

Onderzoek en behandeling

 

 

Intakegesprek/anamnese

Door middel van een vraaggesprek probeer ik meer duidelijkheid te krijgen over o.a. uw dier, de klacht (ontstaan en beloop) en er wordt ingegaan op de hulpvraag van de eigenaar.

 

Inspectie in stand

Uw paard of hond wordt geobserveerd in stand. Er wordt gelet op verschillen in de symmetrie, standsveranderingen of -afwijkingen van de extremiteiten en de wervelkolom, zwellingen etc.

 

Bewegingsonderzoek

Hierbij wordt er gekeken naar het paard of de hond in beweging. De verschillende gangen worden geobserveerd en beoordeeld in de rechte lijn en op de volte (cirkel) aan de longe of riem. Paarden worden soms ook bekeken onder het zadel.

 

Functieonderzoek

Aan de hand van de hierboven verkregen informatie worden de betrokken gewrichten, spieren en banden onderzocht. Eventueel aangevuld met specifieke testen zoals een neurologisch onderzoek.

 

Behandelplan

Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek zal er een diagnose worden gesteld en vervolgens een behandelplan worden opgemaakt. Dit gaat in overleg met de eigenaar (en evt. dierenarts). Er zal een verslag worden opgesteld waarin de gegevens van het dier, onderzoek, de behandeling en de uitkomsten worden vermeld. Dit zal aan de verwijzend/behandelende dierenarts worden verstrekt.

 

Behandeling

Advies en uitleg

Dit is een belangrijk onderdeel bij de behandeling van een dier. Het stelt de eigenaar in de gelegenheid goed op de hoogte te zijn van de aard van de aandoening, het beloop van de klacht en het herstelproces. Hierdoor weet de eigenaar hoe om te gaan met de klacht en wat hij/zij er eventueel zelf aan kan doen. Advies zal niet altijd alleen gaan over het bewegingsapparaat van uw dier. Bij paarden kan ook houding en zit van de ruiter, teugeldruk en het harnachement een rol spelen bij de klacht. Maar ook voeding en uitlaatregime kunnen aan de orde komen.

 

Oefentherapie

Zoals mobiliseren van gewichten en de wervelkolom, ontspanning, spierversterking, verbetering van de coördinatie en balans of verbeteren van het uithoudingsvermogen. Ook huiswerkoefeningen zijn zeer belangrijk om recidiveren zoveel mogelijk te voorkomen.

Voor paarden gebruik ik o.a. grondwerkoefeningen afkomstig van de Academische rijkunst. Surefoot pads kunnen ook ingezet worden voor lichaamsbewustwording en vertrouwen. Heeft u vragen hierover, neem gerust contact met mij op.

 

Massage-, rek-, mobilisatie, en myofascialetechnieken

Massage heeft een gunstig effect op de doorbloeding van bindweefsel (pezen, spieren, banden) en de activiteit van het lymfestelsel wordt gestimuleerd. Hierdoor kan optimaal herstel plaatsvinden. Verschillende massage- en rektechnieken kunnen worden toegepast om spierspanning, littekenweefsel/verklevingen te normaliseren en eventueel aanwezige zwelling te verminderen. Het werkt pijnverzachtend en brengt geestelijke ontspanning, kortom het heeft een positieve werking op de gehele gezondheid van het paard.

 

Chiropractie

Chiopractie is een manuele ("met de handen") therapie van het diagnostiseren en behandelen van bewegingsbeperkingen (blokkades) in gewrichten en wervelovergangen door middel van manipulaties.

Door de plotselinge rk van het weefsel reageert het lichaam met ontspanning rond het aangedane gewricht of wervel.

 

Cranio-Sacraal therapie

Herstellen van de interne balans, connectie tussen cranio (kop/hoofd) en Sacrum (heiligbeen). Dit is een hele milde behandeltechniek met een diepe werking op fysiek en mentaal niveau.

 

Fysische therapie

Wij maken gebruik van High Power Laser Therapie, TENS voor onder andere pijnstilling en EMNS om spieren te activeren, trainen.

Ook koude- en warmte therapie valt hieronder.

 

Kinesiotaping

Door het neurofysiologische effect kan de medical taping worden gebruikt voor het ontspannen van spieren maar kan ook ter activering van spieren.

 

PROBLEMEN VOOR ZIJN

 

Het kan van belang zijn uw dier preventief te laten onderzoeken, sport-check en te behandelen om klachten te voorkomen

en uw dier optimaal te kunnen laten presteren.

Puppies zijn ook van harte welkom om preventief na te laten kijken, vaak zijn er toch chiropractische bevindingen n.a.v. de bevalling of spelen

met de andere puppies.

WORKSHOPS EN PRESENTATIE

 

Je eigen hond masseren kun je leren.

Basis technieken om thuis je eigen hond mee te masseren worden je op een gezellige avond geleerd. Onlangs gegeven in samenwerking met WereldHond.

 

Senior fit

Een leuke workshop voor de senior hond. Een dagdeel vol informatie en activiteit zoals denkwerk en speuren die uitermaten geschikt zijn voor de ouder (wordende) hond.

 

Presentatie over arthrose bij honden en katten

Bijna jaarlijks geef ik een presentatie over arthrose samen met dr. Eugénie Zeeuw van Pets Health.

 

Meer info over workshops

 

Meer workshops / lezingen

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

 

DE VISIE VAN TOTALFIT DIERFYSIOTHERAPIE & CHIROPRACTIE

 

Een dier "Totalfit" door te kijken naar het Total plaatje.

 

Het dier fit, het harnachament met de juiste fit (pasvorm), de ruiter fit, alles Totalfit.

 

Ook de eigenaar krijgt opdrachten mee naar huis o mmet zijn dier aan te werken, pas dan heeft het een 100% van slagen en kan recidivering worden voorkomen.

Postadres: Molenwerfslaan 52

2103 TD Heemstede, Noord-Holland

Telefoon: 06-40098166

Email: barbara@totalfitdierfysio.nl