Dierfysiotherapie en chiropractie

Dierfysiotherapie en chiropractie

Eeen beschermd beroep!


Fysiotherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat. Hiermee worden de spieren, pezen, kapsels, ligamenten, botten en gewrichten bedoeld. Dus ook het bekken, de wervelkolom en het zenuwstelsel dat het staan en bewegen regelt.


Fysiotherapie is een beschermd beroep, iemand mag zich alleen fysiotherapeut noemen wanneer deze de 4-jarige HBO-opleiding succesvol heeft afgerond en is geregistreerd in het BIG-register. Daarna volgt de anderhalf jaar durende post-HBO opleiding Fysiotherapie bij Dieren.

Fysiotherapie is effectief in te zetten met als doel optimaal en pijnvrij te kunnen functioneren. Er zijn verschillende toepassingen van fysiotherapie waarmee klachten behandeld kunnen worden, zoals oefentherapie, massagetherapie, mobilisatietechnieken en fysische therapie (zoals bijvoorbeeld warmte- of koude therapie, laser- en magneetveldtherapie, ultra geluid).


Fysiotherapie is binnen de humane gezondheidszorg een algemeen bekende, volledig geaccepteerde therapievorm met goede resultaten. Dierfysiotherapie is een relatief nieuw beroep dat snel in opkomst is, zeker nu steeds meer bekend wordt wat fysiotherapie ook voor de aandoening van uw dier kan betekenen.

Dierfysiotherapie is geen alternatieve geneeswijze, maar een paraveterinair beroep dat erkend is door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij sinds 1992. Iedere dierfysiotherapeut staat geregistreerd in het diergeneeskunderegister van het nieuwe NVWA

Veterinaire chiropractie

Voor paarden - FES, Focus on the equine spine & voor honden - SSI, Supple Spine Instituut

Chiropractie richt  zich op een goede gezondheid door het herstellen van en onderhouden van het goed functioneren van het neuromusculaire systeem door middel van manipulatie van met name de wervelkolom.

Door het aanpakken van de biomechanische disfunctie van de wervelkolom ontstaat er een reactie op het gehele zenuwstelsel.

Dit vervangt niet de reguiere diergeneeskunde, maar zou wel parallel (in overleg met behandelend arts) toegepast kunnen worden. Het is een hele mooie en snelle toepassing om een dysfunctie in het bewegingsapparaat op te heffen en pijn en spierspanning te reduceren/herstellen.